TOKAT KALESİ VE KARTAL YUVALARI/TOKAT CASTLE AND EAGLE NESTS

TOKAT KALESİ VE KARTAL YUVALARI

“Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir. Yüksek irtifalarda süzülürken yeri tarayarak avlarını hissettirmeden tespit edebilirler. Gözbebeklerinin kafataslarına oranla çok büyük oluşu, gelişmiş görme yeteneklerinin anahtarıdır. Ayrıca kartallar diğer kuşlara göre çok daha yüksekten uçarlar. En yükseğe uçan kuşlar kartallardır. Genel yaşam alanları ormanlar ve dağlardır. Yuvalarını yüksek kayalıklara ve uzun ağaçların üst kısımlarına yaparlar.”



Kale yüksek bir tepede, sivri kayalıkların arasına konumlanmıştır. Tarihte savunma amaçlı inşa edilen kale tüm şehre tepeden bakar ve hakim olur. Dağın kartal ve şahin yuvalarının bulunduğu sarp kayalıklardan oluşması yer ile ilgili bize ipuçları verir.



Tasarım için konum olarak Tokat Kale’sinin seçilmesi 1984 oyununun alt metniyle de doğrudan ilişkilidir. Baskıcı bir yönetimin eleştirildiği, insanların her anlarının izlendiği bir sistemi anlatan 1984 oyununun sergilenmesi için yapılacak mekan tasarımının, dağın ve barındırdığı gizli tünellerin dikeyselliğine, kale surlarına ve kartal yuvalarına gönderme yapması üzerinde durulmaktadır.

Dağa çeperlenmek ve bunu mekan içerisinde hissettirmek, insanların 1984 oyunu ve gerçeklik arasında gidip geldiği yanılsamalara yol açması için bir yol olarak tercih edilebilir. Dağda kaybolmak, dağın varlığını bir sınır olarak tasvirleyip ortaya çıkarmak bir fikir olabilir.





TOKAT CASTLE AND EAGLE NESTS 

“The eyesight of eagles is very advanced. While gliding at high altitudes, they can detect their prey without being noticed by scanning the ground. The pupils are very large compared to their skulls, which is the key to their improved vision. In addition, eagles fly much higher than other birds. The highest flying birds are eagles. Common habitats are forests and mountains. "They make their nests on high cliffs and on the tops of tall trees."



The castle is located on a high hill, among sharp cliffs. The castle, which was built for defense purposes in history, overlooks and dominates the whole city. The mountain's steep cliffs with eagle and hawk nests give us clues about the place.




Choosing Tokat Kale as the location for the design is directly related to the subtext of the 1984 play. It is emphasized that the design of the space for the play of 1984, which tells about a system in which an oppressive rule is criticized and people watch their every moment, refers to the verticality of the mountain and the secret tunnels it contains, the castle walls and eagle nests.

Surrounding the mountain and making it feel in space can be preferred as a way to create the illusions that people move between the 1984 game and reality. It may be an idea to get lost on the mountain, portray the mountain's existence as a boundary and reveal it.

                                     


References/ Referanslar





Yorumlar

Popüler Yayınlar